Chrupiące stripsy z kurczaka – pyszne, że palce lizać

Stripsy z kurczaka
Źródło: Getty Images

Składniki

Składniki na stripsy z kurczaka

  • 2 sztuki Filet z kurczaka
  • 1 łyżeczka Przyprawa do kurczaka
  • 1 łyżka Czosnek granulowany
  • 1 łyżeczka Pieprz cayenne
  • 0.5 Łyżeczka Sól
  • 0.5 Łyżeczka Pieprz
  • 1 szklanki Mąka pszenna
  • 4 łyżki Olej roślinny

Składniki na ciasto

  • 1 szklanki Mąka pszenna
  • 150 ml Mleko 3,2%
  • 2 sztuki Jajko
  • 2 Szczypty Sól
  • 1 Szczypta Chili mielone
  • 1 Szczypta Pieprz

Przygotowanie

  1. 1

    Przygotowanie stripsów z kurczaka zaczynamy od pocięcia piersi z kurczaka na długie, wąskie paski mięsa. Mieszamy wszystkie przyprawy, a następnie obtaczamy w nich dokładnie każdy kawałek mięsa. Jeśli zależy nam na tym, żeby stripsy wyszły bardzo pikantne, dodajmy więcej chili. Na minimum pół godziny wstawiamy mięso w przyprawach do lodówki, żeby smaki się „przegryzyły”. Mięso możemy zostawić na dłużej w lodówce – nawet na całą noc – wtedy kurczak jeszcze bardziej przejdzie smakami.

  2. 2

    Jeśli stipsy z kurczaka były w lodówce dłużej, przed smażeniem musimy im dać czas na nabranie pokojowej temperatury.

  3. 3

    Kluczem do wyjątkowego smaku stipsów z kurczaka jest ciasto, w który będziemy panierować mięso. Do wysokiej miski wlewamy mleko, a do niego dodajemy mąkę, jajka i przyprawy: sól, chili, pieprz. Mieszankę miksujemy przez dłuższą chwilę, aż zamieni się w jednolitą substancję o konsystencji śmietany.

  4. 4

    Ciasto wlewamy do miski z kurczakiem w temperaturze pokojowej i pozwalamy by dokładnie oblało wszystkie kawałki mięsa.

  5. 5

    Szykujemy plastikowy pojemnik z przykrywką, w który wsypujemy szklankę mąki. Kolejno w pojemniku umieszczamy kawałki kurczaka cieście i panierujemy je bez dotykania – potrząsając energicznie szczelnie zamkniętym  pojemnikiem.

  6. 6

    Gotowe kawałki kurczaka w cieście i mące smażymy na rozgrzanej patelni na głębokim oleju, póki każdy strips z kurczaka nie będzie złociście zarumieniony – czyli na średnim ogniu, około cztery minuty z każdej strony.

  7. 7

    Przepis na stripsy z kurczaka zakłada jeszcze dodanie na koniec sosów, które najbardziej nam do tego dania pasują: barbeque, czosnkowy, ketchup czy słodko-kwaśny.

    Przeczytaj także:

     

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też