Nocna owsianka
Płatki owsiane są źródłem węglowodanów złożonych i cennego błonnika. Z właściwymi dodatkami z łatwością przygotujesz z nich pełnowartościowy posiłek dla całej rodziny. Sprawdź, jak zrobić nocną owsiankę. Przepis jest ekspresowy — wymaga zaledwie 10 minut.
Składniki
- 360 ml Mleko roślinne
- 90 g Płatki owsiane
- 160 g Jogurt grecki
- 4 sztuki Daktyle
- 1 łyżeczka Mielony cynamon
- 4 łyżki Masło z orzechów nerkowca
- 2 łyżki Orzechy pekan
- 2 sztuki Morela
Przygotowanie
- 1
W naczyniu połącz płatki owsiane, podzielone na mniejsze części daktyle, a całość zalej mlekiem roślinnym. Następnie dodaj 2 łyżki masła z nerkowców i odrobinę mielonego cynamonu. Całość dokładnie wymieszaj i przechowuj w lodówce przez całą noc.
- 2
Jogurt naturalny połącz z 2 łyżkami masła z nerkowców i dokładnie wymieszaj.
- 3
Następnego dnia nocna owsianka jest już gotowa do spożycia. Podziel ją na 2 porcje i połącz z jogurtem, wymieszanym z masłem orzechowym.
REKLAMA - 4
Wierzch nocnej owsianki udekoruj pokrojonymi orzechami pekan i kawałkami owoców, np. morelą.
- 5
Posiłek nadaje się dla dzieci powyżej 12. miesiąca życia.
Zobacz także: