Zupa krem ​​z kalafiora

Zupa krem ​​z kalafiora
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 1 główka Kalafior
  • 2 łyżki Oliwa z oliwek
  • 0.5 Łyżeczka Mielona papryka czerwona
  • 3 ząbki Czosnek
  • 1 sztuka Cebula
  • 1 litr Bulion warzywny
  • 250 ml Mleko
  • 2 łyżki Masło
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Pokrój kalafiora na mniejsze różyczki. Przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, skropi oliwą z oliwek, oprósz papryką i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez ok. 30 minut.

  2. 2

    W większym garnku podsmaż posiekaną cebulę i czosnek na odrobinie oliwy, aż składniki staną się miękkie, a następnie zalej je bulionem warzywnym.

  3. 3

    Dodaj upieczony kalafior i gotuj wszystko razem na małym ogniu przez ok. 20 minut.

  4. 4

    Na koniec do garnka wlej mleko, dodaj śmietanę i zblenduj na gładką masę.

  5. 5

    Zupę krem z kalafiora dopraw odrobiną pieprzu, dodaj masło i gotuj jeszcze minutę.

  6. 6

    Krem z kalafiora możesz podawać z domowymi grzankami i natką pietruszki. W razie

  7. 7

    Posiłek nadaje się dla dzieci już od 8. miesiąca życia.

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też