Zupa krem z kalafiora
Procedura jest nieco bardziej skomplikowana i wymaga więcej czasu niż w przypadku klasycznej zupy kalafiorowej, ale efekt zdecydowanie jest tego wart! Zobacz, jak zrobić pyszną zupę krem z pieczonego kalafiora.
Składniki
- 1 główka Kalafior
- 2 łyżki Oliwa z oliwek
- 0.5 Łyżeczka Mielona papryka czerwona
- 3 ząbki Czosnek
- 1 sztuka Cebula
- 1 litr Bulion warzywny
- 250 ml Mleko
- 2 łyżki Masło
- Pieprz czarny mielony
Przygotowanie
- 1
Pokrój kalafiora na mniejsze różyczki. Przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, skropi oliwą z oliwek, oprósz papryką i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez ok. 30 minut.
- 2
W większym garnku podsmaż posiekaną cebulę i czosnek na odrobinie oliwy, aż składniki staną się miękkie, a następnie zalej je bulionem warzywnym.
- 3
Dodaj upieczony kalafior i gotuj wszystko razem na małym ogniu przez ok. 20 minut.
REKLAMA - 4
Na koniec do garnka wlej mleko, dodaj śmietanę i zblenduj na gładką masę.
- 5
Zupę krem z kalafiora dopraw odrobiną pieprzu, dodaj masło i gotuj jeszcze minutę.
- 6
Krem z kalafiora możesz podawać z domowymi grzankami i natką pietruszki. W razie
- 7
Posiłek nadaje się dla dzieci już od 8. miesiąca życia.
Zobacz także: