Sałatka z serem pleśniowym i gruszką — propozycja wykwintnej przekąski
Sałatka z serem pleśniowym to receptura, która zachwyca znakomitą kompozycją starannie wyselekcjonowanych składników. Niezwykle istotne jest zastosowanie komponentów najwyższej jakości, dzięki którym danie będzie smakowało zachwycająco. Sałatkę z serem pleśniowym polecamy serwować jako przystawkę poprzedzającą danie główne, ale także śniadanie, czy pyszną kolację. Zapewniamy, że gdy raz przygotujesz ten smakołyk, wielokrotnie do niego powrócisz.
Składniki
Sałatka z serem pleśniowym
- 0.5 Szklanka Orzechy włoskie
- 100 g Ser brie
- 100 g Rukola
- 1 sztuka Gruszka
- 4 plastry Szynka parmeńska
- 2 łyżeczki Sok z cytryny
- 2 łyżki Oliwa z oliwek
- 1 łyżka Syrop klonowy
- Sól
- Pieprz czarny mielony
Przygotowanie
- 1
Rukolę opłucz pod zimną, bieżącą wodą, a następnie starannie ją osusz.
- 2
Gruszkę obierz ze skórki, pokrój na ćwiartki, po czym wytnij z niej gniazda nasienne. Każdą cząstkę pokrój w plasterki o grubości ok. 0,5 cm.
- 3
Ser brie pokrój w kostkę lub rozkrusz palcami na mniejsze kawałki.
- 4
Szynkę dojrzewającą pokrój w cienkie paseczki.
- 5
Patelnię bez dodatku tłuszczu połóż na palniku o maksymalnej mocy. Gdy się rozgrzeje wsyp na nią orzechy, a następnie praż je przez ok. 2 minuty. Po tym czasie ściągnij je z patelni i odłóż do osobnego naczynia.
- 6
Przygotuj dressing do sałatki z serem pleśniowym i gruszką. W niewielkiej miseczce wymieszaj ze sobą oliwę z oliwek, syrop klonowy oraz sok z cytryny. Dopraw sos do smaku, dodając sól oraz czarny pieprz mielony.
- 7
Na dwóch talerzach rozłóż równomiernie liście rukoli, kawałki sera, gruszki oraz paseczki szynki parmeńskiej. Sałatkę z serem pleśniowym posyp podprażonymi orzechami włoskimi, a następnie polej przygotowanym sosem i serwuj od razu po przygotowaniu.
Sałatka z serem pleśniowym i gruszką smakuje rewelacyjnie serwowana ze świeżym pieczywem lub chrupiącymi paluchami grissini.
Zobacz także:
Sałatka z serem pleśniowym i gruszką to nie tylko fantastyczny smak, ale i prawdziwa bomba witaminowa. Zarówno oliwa z oliwek, jak i orzechy włoskie stanowią źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Dzięki temu sałatka z serem pleśniowym to danie, które nie tylko rozpieszcza kubki smakowe, ale i cały organizm.
Chociaż przepisu nie można nazwać niskobudżetowym, gwarantujemy, że warto sobie na niego pozwolić. Bogactwo różnorodnych składników zadba jednakowo o smakowitą dietę oraz dostarczanie drogocennych dla organizmu produktów.
Zobacz także: Sałatka z burakiem i fetą, czyli dowód na to, że smak tkwi w prostocie
Na jakie okazje podawać sałatkę z serem pleśniowym?
Smakowita i wykwintnie prezentująca się sałatka z serem pleśniowym to wspaniałe urozmaicenie codziennej diety. Polecamy serwować ją podczas spotkań ze znajomymi i rodziną. Smak gruszki i sera wspaniale pasują do wina, dlatego przekąska nadaje się także na nieco bardziej wymagające uroczystości, jak imieniny, rocznica, walentynki czy impreza urodzinowa.
Sałatka z serem pleśniowym — możliwości na urozmaicenie podstawowego przepisu
Sałatka z serem pleśniowym przyrządzona zgodnie z poniższą recepturą, przygotowana jest z dodatkiem sera brie. Nie oznacza to jednak, że jedyny produkt, z którym przekąska smakować będzie jak przedsionek nieba. Również inne gatunki doskonale urozmaicą ten przepis. Zachęcamy do wypróbowania m.in. sera camembert, roquefort, czy gorgonzoli. Warto również przetestować to danie z dodatkiem plasterków gotowanych buraków. Znakomicie komponują się one z pozostałymi składnikami specjału.
Sałatka z gruszką i serem pleśniowym smakuje fantastycznie z pokrojoną w piórka czerwoną cebulą. Nadaje ona potrawie ostrości i wyrazistości, podobnie jak rukola. Osoby, które preferują delikatniejsze smaki, powinny wypróbować tę recepturę przyrządzoną z roszponką i granatem. Warto także pamiętać o atrakcyjnym podaniu tej zdrowej przekąski. Sałatka z serem pleśniowym rewelacyjnie komponuje się z kromkami świeżej bagietki, grzankami czosnkowymi, a także z chrupkimi paluchami grissini.