Sałatka z serem pleśniowym i gruszką — propozycja wykwintnej przekąski

Sałatka z serem pleśniowym
Źródło: GettyImages

Składniki

Sałatka z serem pleśniowym

  • 0.5 Szklanka Orzechy włoskie
  • 100 g Ser brie
  • 100 g Rukola
  • 1 sztuka Gruszka
  • 4 plastry Szynka parmeńska
  • 2 łyżeczki Sok z cytryny
  • 2 łyżki Oliwa z oliwek
  • 1 łyżka Syrop klonowy
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Rukolę opłucz pod zimną, bieżącą wodą, a następnie starannie ją osusz.

  2. 2

    Gruszkę obierz ze skórki, pokrój na ćwiartki, po czym wytnij z niej gniazda nasienne. Każdą cząstkę pokrój w plasterki o grubości ok. 0,5 cm.

  3. 3

    Ser brie pokrój w kostkę lub rozkrusz palcami na mniejsze kawałki.

  4. 4

    Szynkę dojrzewającą pokrój w cienkie paseczki.

  5. 5

    Patelnię bez dodatku tłuszczu połóż na palniku o maksymalnej mocy. Gdy się rozgrzeje wsyp na nią orzechy, a następnie praż je przez ok. 2 minuty. Po tym czasie ściągnij je z patelni i odłóż do osobnego naczynia.

  6. 6

    Przygotuj dressing do sałatki z serem pleśniowym i gruszką. W niewielkiej miseczce wymieszaj ze sobą oliwę z oliwek, syrop klonowy oraz sok z cytryny. Dopraw sos do smaku, dodając sól oraz czarny pieprz mielony.

  7. 7

    Na dwóch talerzach rozłóż równomiernie liście rukoli, kawałki sera, gruszki oraz paseczki szynki parmeńskiej. Sałatkę z serem pleśniowym posyp podprażonymi orzechami włoskimi, a następnie polej przygotowanym sosem i serwuj od razu po przygotowaniu.

     

    Sałatka z serem pleśniowym i gruszką smakuje rewelacyjnie serwowana ze świeżym pieczywem lub chrupiącymi paluchami grissini.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też